Vintage decoratie, Vintage kleding, Vintage meubels, Vintage sieraden

Het verschil tussen vintage, retro, antiek en tweedehands

Bij Happy Vintage verkopen we naast vintage spullen ook nog retro, antieke en tweedehands spullen. Vaak halen mensen echter door elkaar wat deze termen inhouden. In deze blog leggen we het aan je uit.

Vintage

De term vintage wordt normaal gesproken gebruikt voor authentieke artikelen die minimaal 30 tot 50 jaar oud zijn. Vintage voorwerpen komen meestal ongeveer uit de periode tussen 1920 en 1980. Bij vintage kan het gaan om huishoudelijke artikelen, meubels, kleding, stofjes, schilderijen, vazen, en nog veel meer huisdecoratie.

Vintage wordt vaak gebruikt voor spullen met een ouderwetse uitstraling, maar daar gaat de term eigenlijk dus niet om. Laat je dus niet foppen, want een kledingstuk met ouderwetse uitstraling of een tweedehands kledingstuk is niet per definitie vintage!

Vaak is vintage kleding echter wél tweedehands, maar dat hoeft niet zo te zijn. Vintage kleding of sieraden kunnen net zo goed ongebruikt zijn. Als bijvoorbeeld een jurkje uit de jaren ‘60 vroeger nooit verkocht is, dan is het vintage maar toch nog nieuw. Het gaat dus eigenlijk bij kleding om kleding van vroeger dat nu weer gedragen kan worden!

Retro

Retro is een afkorting van retrospectief, wat ‘terugblikkend’ betekent. Retro voorwerpen zijn spullen van deze tijd gebaseerd zijn op artikelen uit de jaren ‘60 en ‘70 qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl. Vaak zijn retro voorwerpen vertaald naar de wensen en behoeften van dit moment, vaak wat betreft de functionaliteit. Als we het bij Happy Vintage dus hebben over retro, gaat het dus niet om vintage spullen! 

Retro kleding is vaak in verschillende maten en in grote hoeveelheden beschikbaar. Het is namelijk nog nieuw. Retro kleding heeft de uitstraling van vintage kleding, maar is dat niet. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een jurkje die lijkt op iets dat komt uit de jaren ‘60, maar daadwerkelijk pas 1 jaar geleden is gemaakt. 

Antiek

Antiek zijn producten die minstens 100 jaar oud zijn. Antieke voorwerpen zijn dan ook vaak zeldzaam en handgemaakt. Hierdoor zijn antieke voorwerpen vaak ook ietsjes duurder, maar gelukkig vallen de prijzen bij Happy Vintage mee! Denk bij antiek maar aan schilderijen, meubels en kleding.

Tweedehands

Tweedehandse producten zijn simpelweg producten die al eerder gebruikt zijn. Tweedehandse producten zijn dus voorheen van iemand anders geweest. Dat kan gaan om een vintage hoedje of een redelijk nieuwe jurkje dat nog steeds te koop is bij je favoriete kledingwinkel. Tweedehandse voorwerpen kunnen ook redelijk versleten zijn. Tweedehands shoppen is een stuk beter voor het milieu en je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *