Vintage meubels

Houten meubels opknappen: hoe doe je dat?

In plaats van vintage meubels te kopen, kun je natuurlijk ook oude meubels opknappen. Denk bijvoorbeeld aan een houten kast die niet mooi meer is, maar vroeger wel zo mooi was! Of een bank die met wat nieuwe stof een complete transformatie kan doorgaan. Van dit soort meubelen is het zonde om ze weg te gooien! Daarom leggen we in deze blog uit hoe je houten meubels kunt opknappen.

Stap 1. Kies een meubelstuk

Misschien heb je zelf nog een oude kast staan of ken je nog iemand die wel van zijn oude eettafel af wil. Zorg in ieder geval voor een goed meubelstuk dat past bij jouw interieur en waarvan je weet dat je hem kunt opknappen.

Stap 2. Ontvetten

Elke vintage kast zal van tevoren goed moeten worden schoongemaakt. Oude olie, was of beits moet verwijderd worden met een ontvetter. Geef het meubel een goede laag aan ontvetter en laat het dan kort intrekken. Daarna kan je met een spons het oppervlak wrijf, waardoor alle olie los komt. Vergeet niet hierna even met een schoonmaakdoekje met warm water om al het schoonmaakmiddel te verwijderen. Tip: gebruik een wit doekje, zodat je kan zien wanneer het doekje helemaal schoon is. Dan pas mag je stappen met schoonmaken!

Stap 3. Schuren

Schuren is vaak echt noodzakelijk bij vintage houten meubels. Een nieuwe laag verf blijft namelijk niet zitten op de oude verf. Schuur het meubel lichtjes met middelfijn schuurpapier. Let goed op: schuur de meubel niet te hard. Dan krijgt u namelijk vlekken na de nieuwe verfbeurt. Tip: schuur in de richting van de houtnerf mee.

Stap 4. Verven

Als de kast helemaal schoon en ready to go is, kan het leuke werk beginnen. De kast mag geverfd worden. Voordat je de kast een nieuwe kleur geeft, is het de bedoeling dat je grondverf gebruikt. Hierdoor krijg je een betere dekking van de nieuwe kleur. Soms zullen er twee lagen van het nieuwe kleurtje nodig zijn, en soms zelfs drie. Zorg er in ieder geval voor dat de eerste laag lang genoeg droogt. 

Stap 5. Afwerken

Stap 5 is niet essentieel, maar kan wel een groot verschil maken voor je houten meubel. Zo zijn authentieke accessoires zoals een speciale deurknop helemaal in! Ook ladegrepen, sleutels, sleutelplaten, scharnieren en wieltjes kun je allemaal vintage kopen om de kast een complete vintage look te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *